TO BE NO. 1
Etsi: 
 
 

Tietoa kuparista...

 
Mill - Copper and Brass

Kupari (latinaksi cuprum), on alkuaine nro 29 alkuaineiden jaksollisen järjestelmän taulukossa 11. ryhmässä; kemiallinen merkki Cu. Kupari on melko pehmeä ja punainen metalli. Sillä on korkea sähkön- ja lämmönjohtokyky. Kuparin tiheys on suhteellisen korkea, ja se lasketaankin raskasmetalleihin.

Kontakt

 

Kupari löydettiin ja otettiin käyttömetalliksi n. 5000 eKr. Noin 3000 eKr. otettiin pronssi käyttöön, jossa kupariin lisättiin käyttöä parantavia ainesosia (mm. arseenia, tinaa ja lyijyä).

 

Kupari on kemiallisesti hyvin kestävää. Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus hapen ja veden kanssa johtaa suojaavan kalvon muodostumiseen kuparin pinnalle, jolloin puhutaan kuparin patinoitumisesta.

 

Puhdasta kuparia käytetään sen hyvän sähkönjohtavuuden, korroosionkestävyyden ja erikoisen värin takia. Hopean jälkeen kuparilla on paras sähkön- ja lämmönjohtokyky, ja siksi sitä käytetään erilaisissa sähkö- ja elektroniikkalaitteissa sekä lämmönvaihtimissa.

 

Metallin väri vaikuttaa sen rooliin koristeellisissa käyttötarkoituksissa. Eri kupariseosten väri vaihtelee punaisesta kuparista pronssiin, kultaiseen ja keltaisista sävyistä valkoiseen. Näiden lisäksi ovat kuparin patinoitumisvärit: tumman ruskeasta kauniin vihreään patinaan. Näitä esipatinoituja materiaaleja käytetään mm. katto- ja julkisivurakentamisessa sekä patsaissa ja monumenteissa.

 

Usein valmiit kuparikappaleet joko tinataan tai hopeoidaan.

 
 

Tuotevalikoima

 
Metalcenter Group  Oy Ab   Kaviokuja 5  20380 Turku    puh: 020-7411 720 fax: 020-7411 723
Email: mail@metalcentergroup.fi