TO BE NO. 1
Etsi: 
 
 

Tietoa messingistä

 
Messinki - Metallcenter FInland

 

 

Messinki on kuparin ja sinkin seos, jossa on jopa 50 % sinkkiä ja usein pieniä määriä muita seosaineita. Noin 1/3-1/4 kaikesta kuparista käytetään messingin muodossa, joka on teräksen jälkeen eniten käytetty seos.

Kontakt

 

Messinki on vahvempi ja kovempi kuin puhdas kupari sekä myös edullisempi. Eri seoksia on helpompi työstää mm. stanssaamalla ja sorvaamalla. Messinkiseoksilla on yleisesti hyvä korroosionkesto. 
 

Ominaisuudet vaihtelevat sinkin määrästä ja muista seosaineista riippuen. Pääasiassa erotetaan kolme pääryhmää: lyijytön messinki eli puhdas kupari-sinkki-seos, lyijyllinen messinki ja erikoismessinki, jonka ominaisuuksia on parannettu muilla seosaineilla. 
 

Ensimmäisen ryhmän seoksia (lyijytön messinki) nimitetään perinteisesti Ms-lyhenteellä, jonka perässä on kuparin prosentuaalista osuutta kuvaava luku (esim. Ms63 = 63 % kuparia). Lyijyvapaata messinkiä, jossa on korkea kuparin osuus, kutsutaan myös tompakiksi. Erikoismessingeillä on omat vakiintuneet nimet ja tuotemerkit sekä kansainväliset koodinumerot ja standardimerkinnät. 
 

 

Käyttö

 
Værksproduktion

Lyijyvapaa messinki ja tompakki sopivat plastista muodonmuutosta vaativaan työstöön, kuten esim. valssaukseen. Kovuus ja lujuus lisääntyvät sinkin osuuden kasvaessa. Väri vaihtelee punaruskeasta keltaiseen (Ms85) ja vaaleasta kultaiseen (Ms75 - Ms60). Käyttö vaihtelee jousista ja taidekäsitöistä hylsyihin, putkiin, sähköisiin kontaktipintoihin sekä rakennusteollisuuden kohteisiin. 50-55 % kuparia sisältävää messinkiä käytetään juotosmetallina.
 

 

Lyijypitoista messinkiä käytetään eritoten, kun lastuava työstettävyys on tärkeää yhdistettynä korroosionkestoon. Kuparin osuus on normaalisti 53-65 % ja väriltään tämä on kultainen. Näistä seoksista automaattimessinkiä tai vapaasti leikkautuvaa messinkiä käytetään mittasauvana muiden metallien työstettävyyttä mitattaessa. Lyijypitoista messinkiä käytetään mm. hiekka- ja painevalussa venttiilien, sovitteiden ja helojen tuotannossa.
 

Erikoismessinki sisältää useita seoksia, joissa on eri lisäaineita kuin lyijy. Alumiini on eniten käytetty lisäaine, joka sekä parantaa lujuutta että antaa paremman korroosionkestävyyden, etenkin merivettä vastaan. Alumiinia käytetään joko yksin seosaineena, kuten kondensaattorien alumiinimessingissä, tai raudan, mangaanin ja nikkelin kanssa mangaanipronssissa. 
 

 
 

Tuotevalikoima

 
Metalcenter Group  Oy Ab   Kaviokuja 5  20380 Turku    puh: 020-7411 720 fax: 020-7411 723
Email: mail@metalcentergroup.fi